Voordelig geprijsde bloembollen voor de consument, ga naar onze andere shops.

Melding

Maak nu uw keuze uit ons uitgebreide en vernieuwde assortiment 2024. Bloembollen worden geleverd in de planttijd, de herfst.

Kruidenzaden

  • Anijs / Pimpinella anisem -seeds-

    ANIJS, Pimpinella anisum Eenjarig: Dit is een bekend keukenkruid met decoratieve kleine witte bloemen in schermen. Anijs verlangt een zonnige plaats en een goed doorlatende grond. Zaaien: Ter plaatse in april tot juni. De zaden kiemen langzaam. Hoogte: 50-70 cm. Plantafstand: 15 cm. Bloeitijd: Van juni tot augustus. Keukengebruik: De zaden van anijs worden al zeer lang gebruikt in verschillende gerechten: gebak, koek, likeuren, soepen, sauzen, stoofschotels, thee en anijsmelk. De verse bladeren kunnen ook gebruikt worden, o.a. in salades. Geneeskrachtig: Anijs heeft een goede werking op de spijsvertering en helpt bij slechte adem, hoest en keelklachten. Drogen: De planten ondersteboven ophangen en zaden uitschudden.
  • Basilicum Dark Opal / Ocimum -seeds-

    RODE BASILICUM, Ocimum basilicum Dark Opal Eenjarig: Dit is een basilicum met donkerpaars blad. De planten zorgen voor mooie accenten in de kruidentuin of bloemenborder. U kunt er blaadjes van plukken voor kleurrijke en smaakvolle zomersalades. Basilicum groeit op een zonnige en beschutte plaats op een doorlatende grond, maar niet naast wijnruit zetten. Zaaien: Binnen het gehele jaar. Buiten van half mei tot juli. Hoogte: 40-50 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Van augustus tot september. Keukengebruik: Het blad wordt gebruikt in salades, tomatengerechten, pasta-sauzen en soepen en in combinatie met knoflook. Geneeskrachtig: Onder andere tegen lichte koorts, misselijkheid, slechte spijsvertering en huidinfecties. Van het blad kan thee worden gezet met een kalmerende en krampstillende werking. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen of in olie en azijn bewaren.
  • Bergsteen tijm / Calamintha -seeds-

    BERGSTEENTHIJM, Calamintha nepeta Meerjarig: Keukenkruid en sierplant met een verfijnde muntsmaak en een heerlijke geur. Dagelijks kunt u de kleine blaadjes plukken voor gebruik in talrijke, vooral mediterrane gerechten. Het is een mooie transparante tuinplant met ontelbare kleine lilablauwe lipbloempjes. Makkelijk te zaaien en te kweken op een zonnige plaats en op goed doorlatende, kalkrijke grond. Voor de dagelijks verse oogst kunt u dit soort ook in potten op het terras of balkon kweken. Zaaien: Binnen voorzaaien in februari en maart, later uitplanten. Buiten zaaien van april tot juni. Hoogte: 30-50 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Vanaf juni tot oktober. Keukengebruik: Het blad is een smaakmaker in pizza, aardappelen, wild, vlees, vis, (pasta) sauzen en salades. Geneeskrachtig: Voor een lichte thee met een kalmerende werking. Bewaren: Blad en stengels drogen op een koele plaats.
  • Bernagie / Borage - Komkommerkruid -seeds-

    KOMKOMMERKRUID, Borago officinalis Eenjarig: Komkommerkruid of Bernagie is een zeer decoratief kruid voor verschillende toepassingen. Het wordt ook gebruikt als groenbemester en bijenplant op braakliggende terreinen. Komkommerkruid groeit op vrijwel alle gronden en kan snel lege plekken in uw border opvullen. Zaaien: Ter plaatse van april tot juli in de vollegrond. Hoogte: 40-60 cm. Plantafstand: 30 cm. Bloeitijd: Mooie blauwe bloemen van juni tot oktober. Keukengebruik: De bloemen en het blad hebben een komkommerachtige smaak en worden gebruikt in salades, cocktails en andere gerechten. De verse bloemen geven kleur aan salades. Geneeskrachtig: Bernagie werkt opwekkend, zweetafdrijvend, bloed reinigend en tegen mondinfecties. Milieuvriendelijk: Bijenplant en groenbemester.
  • Bieslook / Allium -seeds-

    BIESLOOK, Allium schoenoprasum Meerjarig: Dit is een bekend en veel gebruikt keukenkruid, familie van de ui, maar verfijnder van smaak. Het is gemakkelijk te kweken in potten of in een klein hoekje van de tuin waaruit u dagelijks vers kunt plukken. Bieslook bloeit decoratief met licht violette bloemen en verlangt een zonnige plaats en een goed doorlatende grond. Zaaien: Binnen het gehele jaar. Buiten ter plaatse in maart tot juli. Hoogte: 20-40 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Van juni tot juli. Keukengebruik: De verse stengels en jonge bloemen kunnen worden gebruikt in salades, kruidenboter, soepen, sauzen, omeletten enz. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen of invriezen
  • Bladkoriander / Coriandrum -seeds-

    BLADKORIANDER, Coriandrum sativum Eenjarig: Keukenkruid met een verfijnde kruidige smaak voor een veelzijdig gebruik, in uiteenlopende gerechten. Kan zeer goed in potten geteelt worden buiten of binnen voor een dagelijks verse oogst. Of rechtstreek in een kruidenhoekje zaaien op een zonnige beschutte plaats. Zaaien: Binnen in februari tot april. In mei tot augustus buiten zaaien. Hoogte: 20-30 cm. Plantafstand: 20 cm. Keukengebruik: Het blad is een smaakmaker in soepen, salades, oosterse gerechten enz. Bewaren: Voor volle smaak zoveel mogelijk vers gebruiken eventueel in olie of azijn bewaren.
  • Blauwmaanzaad -seeds-

    BLAUWMAANZAAD, Papaver somniferum Eenjarig: Zeer decoratieve licht paars tot grijswit bloeiende papaver die op vrijwel alle gronden groeit. U kunt deze papaver zaaien in de siertuin en kruidentuin. De zaaddozen worden gebruikt in droogboeketten. Zaaien: Ter plaatse zaaien vanwege penwortel in maart tot juni en september. Hoogte: 60-80 cm. Afstand: 20 cm. Bloeitijd: Juni tot augustus. Keukengebruik: Alleen de zaden worden gebruikt in brood, vleesgerechten en uitgeperst voor maanzaadolie. Geneeskrachtig: Blauwmaanzaad heeft kalmerende eigenschappen en wordt gebruikt bij pijnbestrijding, maar raadpleeg een arts. Het melksap uit de plant is giftig. Bewaren: De zaaddozen en de zaden drogen.
  • Bonenkruid / Satureja -seeds-

    BONENKRUID, Satureja hortensis Eenjarig: Bonenkruid is een aromatisch kruid dat rijk is aan etherische oliën. Het heeft een peperige smaak en wordt van oudsher gebruikt om vlees- en bonengerechten te kruiden. Het is een makkelijk te kweken plant en onmisbaar in de kruidentuin. Bonenkruid vraagt een lichte voedselrijke grond en een plaats in de zon. Zaaien: Ter plaatse van april tot juni in de vollegrond. Hoogte: 20-40 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Juni-september. Keukengebruik: In velerlei vleesgerechten, bonenschotels en vooral als toekruid bij tuinbonen. Geneeskrachtig: Bonenkruid bevordert een goede spijsvertering en helpt bij winderigheid. Milieuvriendelijk: Bloeiend bonenkruid wordt graag bezocht door bijen. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen, invriezen of in olie bewaren.
  • Chinese Bieslook / Allium tub. -seeds-

    CHINESE BIESLOOK, Allium tuberosum Meerjarig: Chinese bieslook wordt ook wel knoflook-bieslook genoemd vanwege de zoete knoflook-achtige smaak. Heerlijke smaakmaker met veel mogelijkheden in uiteenlopende gerechten. Bovendien is het een sierlijke plant die de hele zomer met platte witte bloemschermen bloeit. Ze worden gebruikt voor een decoratief randje rond de tuin. Geef ze een voedselrijke grond. U kunt meerdere keren oogsten wanneer de planten goed zijn ontwikkeld. Zaaien: Vanaf half maart tot augustus buiten zaaien. Hoogte: 20-50 cm. Plantafstand 15 cm. Bloeitijd: Van eind juli tot september. Keukengebruik: Jonge bladeren rauw in salades, verder in stoofschotels, bij zachte kazen, soepen en sauzen. Bewaren: Het verse blad als soepgroente invriezen.
  • Citroen Basilicum Mrs. Burns -seeds-

    CITROEN BASILICUM, Ocimum basilicum Mrs. Burns Eenjarig: Een basilicum met een heerlijk fris citroen-aroma. U kunt het jonge blad in vele gerechten gebruiken, maar vooral om thee van te maken. Basilicum groeit op een zonnige en beschutte plaats op een doorlatende grond. Gemakkelijk rechtstreeks in de tuin te zaaien maar ook in potten of plantenbakken op het balkon, terras of op een zonnige plaats binnen. Basilicum niet naast wijnruit zetten. Zaaien: Binnen het gehele jaar. Buiten van half mei tot jul. Hoogte: 45-60 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Van augustus tot september. Keukengebruik: Het blad wordt gebruikt in salades, tomatengerechten, pasta-sauzen en soepen en in combinatie met knoflook Geneeskrachtig: Onder andere tegen lichte koorts, misselijkheid, slechte spijsvertering en huidinfecties. Van het blad kan thee worden gezet met een kalmerende en krampstillende werking. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen of in olie en azijn bewaren.
  • Citroengras / Cymbopogon flexuosus -seeds-

    Citroengras is ook bekend onder de Indonesische naam Sereh. De stengels en bladeren hebben een citroenachtige smaak en worden meegekookt in diverse gerechten als soepen, sauzen enz. en daarna verwijderd. Het blad is stug en daardoor niet eetbaar. De teelt is niet moeilijk op een doorlaatbare grond. De stengels oogsten wanneer ze circa 30 cm lang zijn. Vers gebruiken of drogen voor later. Zaaien: Binnen van maart tot mei in potten. Hoogte: 30-40 cm. Plantafstand: 30 cm. Keukengebruik: de aromatische stengels en blad worden gebruikt in soepen, sauzen enz. Bewaren: De stengels en bladeren drogen.
  • Citroenmelisse / Melissa -seeds-

    CITROENMELISSE, Melissa officinalis Eenjarig: Eigenlijk een vaste plant maar vorstgevoelig, dus het beste als eenjarige te kweken. Het is een zeer aromatische plant die van oorsprong uit het zuiden komt. Het beste resultaat haalt u dan ook door ze te kweken op een warme en zonnige plaats op een droge grondsoort. Van de planten kunt u bijna doorlopend verse bladeren plukken. Zaaien: Binnen voorzaaien in potten van maart tot mei. Hoogte: 40-60 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Juli-augustus. Keukengebruik: Van de bladeren wordt thee getrokken. Het blad geeft een verfrissende smaak aan salades, sauzen, visgerechten, likeur enz. Geneeskrachtig: Citroenmelisse werkt kalmerend en opwekkend. Citroenmelisse wordt ook gebruikt in parfums en bad-oliën.
  • Dille / Anethum -seeds-

    Eenjarig: Dille is een veel gebruikt en makkelijk te kweken keukenkruid dat in iedere kruidentuin thuis hoort. Het zijn mooie planten met sterk geveerd blad en decoratieve geel-groene schermbloemen. U kunt de bloemen ook voor veldboeketten gebruiken. Dille staat bij voorkeur in de zon of half schaduw, op een humusrijke en doorlatende grond. Zaaien: Binnen voorzaaien maart tot april, buiten april tot juli. Hoogte: 80-100 cm. Plantafstand: 30 cm. Bloeitijd: Juli-september. Keukengebruik: De bladeren worden gebruikt in salades, soepen, sauzen, kruidenazijn, en vooral in visgerechten. De zaden worden gebruikt bij inleggen in zuur. Geneeskrachtig: Dille helpt bij verschillende spijsverteringsstoornissen. Bewaren: De verse bladeren invriezen of in azijn bewaren. De zaden worden gedroogd.
  • Dragon / Artemisia dracunculus -seeds-

    DRAGON, Artemisia dracunculus Meerjarig: Dragon is een vaste plant met een aromatische munt-anijs geur. In de winter de planten tegen strenge vorst beschermen. Het groeit goed op een warme en beschutte plaats in de zon of half schaduw, op een humusrijke grond. Zaaien: Binnen van maart tot april, buiten van april tot juni. Hoogte: 100-150 cm. Plantafstand: 60 cm. Bloeitijd: Augustus tot september, kleine bloemen in geel-wit Keukengebruik: De bladeren worden gebruikt in salades, soepen, sauzen, kruidenazijn, vlees- en visgerechten. Geneeskrachtig: Dragon helpt bij de spijsvertering en misselijkheid. Bewaren: De verse bladeren drogen of in azijn bewaren.
  • Groene basilicum Genovese -seeds-

    GROENE BASILICUM, Ocimum basilicum Genovese Eenjarig: Dit is een Italiaanse selectie met het typerende zoete basilicum aroma en dus speciaal voor culinair gebruik. De bladeren zijn donkergroen en circa 5 cm lang. Basilicum groeit op een zonnige en beschutte plaats op een doorlatende grond, maar niet naast wijnruit zetten. Zaaien: Binnen het gehele jaar. Buiten van half mei tot juli. Hoogte: 45-60 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Van augustus tot september. Keukengebruik: Het blad wordt gebruikt in salades, tomatengerechten, pasta-sauzen en soepen en in combinatie met knoflook. Geneeskrachtig: Onder andere tegen lichte koorts, misselijkheid, slechte spijsvertering en huidinfecties. Van het blad kan thee worden gezet met een kalmerende en krampstillende werking. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen of in olie en azijn bewaren.
  • Groene Munt / Mentha -seeds-

    GROENE MUNT, Mentha spicata Meerjarig: Groene munt is een laag, kruipend en nogal woekerend plantje dat onmisbaar is in een geurende border . Het bloeit met kleine witte of roze bloempjes. Munt groeit makkelijk breeduit op alle grondsoorten en zal zeker binnen de perken moeten worden gehouden. Het is een kruid met talrijke gebruiksmogelijkheden. Zaaien: Binnen van maart tot april, buiten van mei tot juni. Hoogte: 30-40 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Van juli tot september. Keukengebruik: De jonge bladeren zijn smaakmakers in vele gerechten: soepen, sauzen, thee, gebak, cocktails, kauwgom enz. Geneeskrachtig: Groene munt werkt onder andere versterkend en opwekkend en verbetert de spijsvertering. Milieuvriendelijk: Munt werd vroeger als strooikruid gebruikt tegen muizen en ratten. Bewaren: Het blad kan worden gedroogd of ingevroren.
  • Groene Venkel / Foeniculum -seeds-

    GROENE VENKEL, Foeniculum vulgare Meerjarig: Venkel is een kruid dat meestal als eenjarige wordt geteeld. Het zeer aromatisch en fijn geveerde blad heeft een zoetige anijsachtige geur en smaak. Al eeuwenlang is het een zeer gewaardeerde plant met diverse toepassingen. U kunt venkel gemakkelijk kweken op iedere grondsoort en op een plaats in de zon of halfschaduw. Zaaien: Binnen van maart tot april of buiten ter plaatse in april tot juni. Hoogte: 60-80 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Juli tot september. Keukengebruik: Het jonge blad en stengels worden in beperkte mate gebruikt in sauzen, soepen, marinades, salades, kruidenboter. De zaden worden verwerkt in likeur en thee. Geneeskrachtig: Venkel helpt bij de spijsvertering en inwendige krampen. Bewaren: Het jonge blad in azijn en olie bewaren. De zaden kunnen worden gedroogd.
  • Kamille / Chamomilla -seeds-

    KAMILLE, Matricaria recutita Eenjarig: Kamille is een makkelijk te telen kruid met margriet-achtige witte bloempjes met een geel hartje. Het kan zowel in de siertuin, kruidentuin als in de wildeplantentuin worden gezaaid. Decoratief en aromatisch plantje. Zaaien: Buiten ter plaatse van maart tot juli. Hoogte: 30-40 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Mei tot augustus. Keukengebruik: Van de gedroogde bloemen wordt kamillethee getrokken. Geneeskrachtig: Kamille is in het verleden veel gebruikt voor uiteenlopende kwalen zoals: spijsverteringsproblemen, ontstekingen, winderigheid, slapeloosheid, koorts, enz. Bewaren: De bloemen worden geplukt voor ze volledig in bloei staan en vervolgens gedroogd.
  • Kaneel Basilicum Cinamonette -seeds-

    KANEEL BASILICUM, Ocimum basilicum Cinamonette Eenjarig: Een basilicum met een krachtige geur die hangt tussen de bekende basilcum en kaneel. Het is een zeer bijzonder aroma dat in talrijke gerechten is te verwerken. Basilicum groeit op een zonnige en beschutte plaats op een doorlatende grond. Gemakkelijk rechtstreeks in de tuin te zaaien maar ook in potten of plantenbakken op het balkon, terras of op een zonnige plaats binnen. Basilicum niet naast wijnruit zetten. Zaaien: Binnen het gehele jaar. Buiten van half mei tot juli. Hoogte: 40-50 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Van augustus tot september. Keukengebruik: Het blad wordt gebruikt in salades, tomatengerechten, pasta-sauzen en soepen. Geneeskrachtig: Onder andere tegen lichte koorts, misselijkheid, slechte spijsvertering en huidinfecties. Van het blad kan thee worden gezet met een kalmerende en krampstillende werking. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen of in olie en azijn bewaren.
  • Kervel / Anthriscus -seeds-

    KERVEL, Anthriscus cerefolium Eenjarig: Kervel is een makkelijk en snelgroeiend kruid waarvan het verse blad wordt gebruikt. Het blad heeft een frisse iets anijsachtige smaak en is een smaakmaker in verschillende gerechten. Zaaien op een plaats met iets schaduw. De afgesneden planten lopen vaak weer uit en u kunt dan nog een keer oogsten. U kunt ook met tussenpozen van enkele weken zaaien om de gehele zomer verse kervel te kunnen oogsten. Zaaien: Onder glas van maart tot september. Buiten van april tot half augustus. Hoogte: 20-30 cm. Plantafstand: 15 cm. Bloeitijd: Van juni tot juli. Keukengebruik: Vooral voor kervelsoep, verder in salades, sauzen, kruidenboter, eiergerechten en als garnering. Geneeskrachtig: Kervel werkt bloedzuiverend, en is goed voor de spijsvertering. Bewaren: Het verse blad als soepgroente invriezen.
  • Koriander / Coriandrum -seeds-

    KORIANDER, Coriandrum sativum Eenjarig: Koriander is een sierlijk eenjarig kruid met talrijke lichtroze-witte schermbloemen. Zowel het aromatische blad als de gedroogde zaden worden in vele landen gebruikt. Het is een gemakkelijk te kweken plant waar gedurende de gehele zomer blad van kan worden geplukt. Koriander groeit op iedere grondsoort en staat het liefst in de zon. Zaaien: Ter plaatse zaaien in april tot juni. Hoogte: 60-80 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Juni tot augustus. Keukengebruik: De zaden (ketoembar) worden in veel gerechten gebruikt: soepen, marinades, kruidenazijn, rijsttafelgerechten, likeuren en gebak. Het jonge blad is een smaakmaker in salades. Geneeskrachtig: Koriander bevordert de spijsvertering. Bewaren: De zaden moeten goed worden gedroogd.
  • Lavas, Maggikruid / Levisticum -seeds-

    MAGGIKRUID, Levisticum officinale Meerjarig: Maggikruid of Lavas is een hoge vaste plant met holle stengels en gedeeld blad. De sterke geur van het blad lijkt op selderij en maggi. Zaaien: Binnen van maart tot april of buiten ter plaatse in april tot juli. Hoogte: 100-200 cm. Plantafstand: 60 cm. Bloeitijd: Juli tot augustus in het tweede jaar. Keukengebruik: Het jonge blad en de wortels worden in beperkte mate gebruikt in soepen, sauzen, stoof- en vleesgerechten. De (gebleekte) jonge stengels kunnen gestoofd als groente worden gegeten. Geneeskrachtig: Lavas bevordert de spijsvertering, helpt tegen winderigheid, slechte eetlust, keelpijn en mondzweertjes. Bewaren: De bladeren en jonge stengels drogen en invriezen.
  • Lavendel / Lavandula -seeds-

    LAVENDEL, Lavandula angustifolia Meerjarig: Lavendel is een meerjarige tuinplant en aromatisch kruid, maar kan bij strenge winters bevriezen. Lavendel werd vroeger gebruikt als strooikruid tussen linnen en kleding om motten te weren en in badwater vanwege de geur. Zaaien: Binnen van maart tot mei. Buiten van april tot juni. Hoogte: 40-60 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Juli tot augustus van het tweede jaar na zaaien. Keukengebruik: Het blad en bloemen in sauzen, stoofgerechten en kruidenazijn. Geneeskrachtig: Lavendel heeft een kalmerende werking en wordt gebruikt tegen slapeloosheid en huidaandoeningen. Milieuvriendelijk: Mooie vlinder en bijenplant. Bewaren: De bloemen drogen. Blad en bloemen in azijn en olie bewaren.
  • Marjolein / Origanum -seeds-

    MARJOLEIN, Origanum majorana Eenjarig: Keukenkruid met een verfijnde kruidige smaak voor een veelzijdig gebruik, vooral in mediterrane gerechten. Marjolein is het beste te telen op een zonnige plaats en op goed doorlatende, kalkrijke grond. Voor dagelijks verse oogst kunt u dit soort kruiden ook in potten op het terras of balkon kweken. Zaaien: Binnen voorzaaien in februari en maart, later uitplanten. Na april buiten zaaien. Hoogte: 30-50 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Vanaf juni tot augustus. Keukengebruik: Het blad is een smaakmaker in melige spijzen, pizza, aardappelen, wild, vlees, vis, sauzen en salades. Geneeskrachtig: Voor een lichte thee met een kalmerende werking en tegen darmstoomissen. Bewaren: Blad en stengels drogen op een koele plaats.
  • Mini Basilicum Pistou -seeds-

    MINI BASILICUM, Ocimum basilicum Pistou Eenjarig: Fijnbladige basilicum waarvan u hele takjes kunt plukken voor culinair gebruik. De planten blijven laag en groeien uit tot een kleine bolvorm. Zeer geschikt voor kleine tuinen, potten en plantenbakken. Basilicum groeit op een zonnige en beschutte plaats op een doorlatende grond, maar niet naast wijnruit zetten. Zaaien: Binnen het gehele jaar. Buiten van half mei tot juli. Hoogte: 20-30 cm. Afstand: 25 cm. Bloeitijd: Van augustus tot september. Keukengebruik: Het blad wordt gebruikt in salades, tomatengerechten, pasta-sauzen en soepen en in combinatie met knoflook. Geneeskrachtig: Onder anderen tegen lichte koorts, misselijkheid, slechte spijsvertering en huidinfecties. Van het blad kan thee worden gezet met een kalmerende en krampstillende werking. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen of in olie en azijn bewaren.
  • Perilla nankinensis Atropurpurea L. -seeds-

    PERILLA, Perilla nankinensis Atropurpurea Eenjarig: Zeer aromatisch keukenkruid en een plant met een aparte sierwaarde in de tuin. Door het donkerpaarse ingesneden en licht gekroesde blad wordt Perilla ook wel de zwarte netel genoemd. Wordt ook als spruitgroente gegeten: de kleine kiemplantjes worden door salades gemengd en als garnering gebruikt. Zaaien: Februari tot mei binnen voorzaaien in potjes. In mei en juni kan buiten worden gezaaid. Kiemt langzaam en onregelmatig. Hoogte: 50-60 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Van augustus tot oktober. Keukengebruik: Perilla wordt onder de naam shisho in Japanse (sushi) en oosterse gerechten gebruikt. Kleur geeft aparte accenten aan schotels. De paarse bladeren worden ook gebruikt om ingemaakte vruchten te kleuren. Geneeskrachtig: Tegen verkoudheid, buikpijn en bacteriële infecties. Bewaren: U kunt het blad aan de stengels drogen voor gebruik in de winter
  • Peterselie Gewone Snij -seeds-

    PETERSELIE, Petroselinum crispum Gewone Snij Tweejarig: Bekend aromatische kruid dat altijd als eenjarige wordt geteeld. Gewone Snij is een gladbladig type. Van een paar regels kunt u de gehele zomer tot laat in de herfst verse bladeren plukken voor in soepen en vele andere gerechten. Peterselie groeit op een zonnige plaats of half schaduw en op een humusrijke grond. Zaaien: Onder glas zaaien in maart en augustus. Buiten zaaien van maart tot juli. Peterselie kiemt soms langzaam. Het zaaisel vochtig houden. Hoogte: 20-40 cm. Plantafstand: 15 cm. Bloeitijd: Van juni tot augustus van het tweede jaar. Keukengebruik: Peterselie wordt vooral gebruikt in soepen en sauzen maar ook in andere gerechten als kruidenboter en aardappelgerechten. Geneeskrachtig: Peterselie is rijk aan vitamine C en bevordert de spijsvertering. Bewaren: De bladeren drogen of invriezen.
  • Peterselie Moskrul / Peterselinum -seeds-

    PETERSELIE, Petroselinum crispum Moskrul Tweejarig: Peterselie is een aromatisch kruid dat altijd als eenjarige wordt geteeld. Van een paar regels kunt u de gehele zomer tot laat in de herfst verse bladeren plukken voor in soepen en vele andere gerechten. Peterselie groeit op een zonnige plaats of half schaduw en op een humusrijke grond. Zaaien: Onder glas zaaien in maart en augustus. Buiten zaaien van maart tot juli. Peterselie kiemt soms langszaam. Het zaaisel vochtig houden. Hoogte: 20-40 cm. Plantafstand: 15 cm. Bloeitijd: Van juni tot augustus van het tweede jaar. Keukengebruik: Peterselie wordt vooral gebruikt in soepen en sauzen maar ook in andere gerechten als kruidenboter en aardappelgerechten. Geneeskrachtig: Peterselie is rijk aan vitamine C en bevordert de spijsvertering. Bewaren: De bladeren drogen of invriezen.
  • Rozemarijn / Rosmarinus -seeds-

    ROZEMARIJN, Rosmarinus officinalis Meerjarig: Rozemarijn is een groenblijvende heester die in de winter bescherming nodig heeft tegen vorst. Rozemarijn verlangt een zonnige plaats en een doorlatende grond en kan in potten gekweekt worden. Zaaien: Binnen van maart tot april, buiten van mei tot juni. Rozemarijn kiemt langzaam en onregelmatig. Hoogte: 80 cm. Plantafstand: 40 cm. Bloeitijd: Van juni tot juli. Keukengebruik: Rozemarijn is smaakmaker voor sauzen, lamsvlees, wild en gevogelte, maar ook als thee en in kruidenazijn en olie. Geneeskrachtig: Rozemarijn verbetert de spijsvertering en werkt opwekkend. Milieuvriendelijk: Aantrekkelijke plant voor bijen en vlinders. Bewaren: Het blad kan bewaard worden in azijn of olie.
  • Rucola / Eruca sativa -seeds-

    RUCOLA, Eruca sativa Eenjarig: Snel en makkelijk groeiend keukenkruid en saladegroente met een pittige, iets bittere smaak. Wordt veel in Italië en andere zuid Europese landen geteeld en is makkelijk in Nederland te telen. Wordt ook wel Arugula of Roquette genoemd. Indien u de planten laat bloeien kunt u Rucola ook in de siertuin planten. De mooie bloemen zijn crème-wit met bruine nerven. Voor keukenkruid en salades de jonge bladeren oogsten wanneer ze maximaal 20 cm zijn. Er kan meerdere keren worden geoogst. Zaaien: Vanaf half maart tot circa begin september buiten zaaien. Binnen zaaien in potten is ook mogelijk. Hoogte: 20-30 cm. Wanneer in bloei 50-70 cm. Plantafstand 20 cm. Bloeitijd: Van eind juni tot oktober. Keukengebruik: Veelzijdig als rauwkost in salades, als broodbeleg en garnering, verder in soepen en sauzen.
  • Salie / Salvia -seeds-

    SALIE, Salvia officinalis Meerjarig: Salie wordt meestal als eenjarige geteeld hoewel het een halfheestertje is met grijsgroen blad. Het is een aromatisch kruid dat zeer veel wordt gekweekt voor uiteenlopende doeleinden. U kunt het ook zeker een plaats geven in de siertuin, waar de paars-roze bloemen niet zullen misstaan. Salie staat het liefst op een zonnige, beschutte plaats op een doorlatende grond. Zaaien: Binnen van maart tot april of buiten ter plaatse in april tot juni. Hoogte: 40-60 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Juli-augustus. Keukengebruik: Salie is een ingrediënt in soepen, stoofpotten, vis- en vleesgerechten. Geneeskrachtig: Salie zorgt voor een goede spijsvertering en helpt bij huidinfecties. Saliethee helpt tegen keelontstekingen, hoesten en depressies. Bewaren: De jonge bladeren drogen, in azijn of in olie bewaren.
  • Selderij / Apium Gewone Snij -seeds-

    SNIJSELDERIJ, Apium graveolens Gewone Snij Meerjarig: Selderij is een tweejarig gewas maar wordt meestal als eenjarige geteeld. Het groeit het best op een vochtige en voedselrijke grond en kan het gehele jaar worden geoogst. Zaaien: Februari tot maart en in september onder glas. Mei tot juli buiten in de vollegrond. Zaaisel goed vochtig houden. Hoogte: 40-60 cm. Plantafstand: 20 cm. Bloeitijd: Juli tot september van het tweede jaar na zaaien. Keukengebruik: Selderij is een bekend sterk geurend keukenkruid voor in vele gerechten, zoals: soepen, sauzen, salades, stoofpotten, vleesgerechten. Geneeskrachtig: Selderij werkt bloedzuiverend en tegen ontstekingen. Bewaren: De jonge bladeren drogen, invriezen of in olie bewaren.
  • Stevia -seeds-

    STEVIA, Stevia rebaudiana Eenjarig: De bladeren van Stevia wordt gebruikt als zoetstof. Het is een plantje dat makkelijk groeit en waarvan u regelmatig blaadjes kunt plukken. Het kiemen vraagt enig geduld maar daarna groeit de plant makkelijk in een grote pot of in de tuin bij voorkeur in de zon of half schaduw, op een humusrijke en doorlatende grond. Zaaien: Binnen voorzaaien maart tot eind mei Hoogte: 20-30 cm. Afstand: 30 cm. Keukengebruik: De bladeren worden gebruikt als zoetstof.
  • Thaise Basilicum Siam Queen -seeds-

    THAISE BASILICUM, Ocimum basilicum Siam Queen Eenjarig: Een oosterse basilicum met een eigen kruidig aroma dat iets weg heeft van anijs en kaneel. De bladeren zijn groen en circa 3-4 cm lang. Basilicum groeit op een zonnige en beschutte plaats op een doorlatende grond, maar niet naast wijnruit zetten. Zaaien: Binnen het gehele jaar. Buiten van half mei tot juli. Hoogte: 40-50 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Van augustus tot september. Keukengebruik: Het blad wordt gebruikt in salades, tomatengerechten, pasta-sauzen en soepen en in combinatie met knoflook. Geneeskrachtig: Onder andere tegen lichte koorts, misselijkheid, slechte spijsvertering en huidinfecties. Van het blad kan thee worden gezet met een kalmerende en krampstillende werking. Bewaren: De bladeren op een koele, donkere plaats drogen of in olie en azijn bewaren.
  • Tijm / Thymus -seeds-

    TIJM, Thymus vulgaris Meerjarig: Tijm is een laag aromatisch plantje dat bij zachte winters kan overleven. Het is een sierlijke plant met kleine lichtpaarse bloemen voor randen van de sier- of kruidentuin. Door de eeuwen heen is het een veel toegepast kruid in de keuken, de geneeskunde en als strooikruid. Tijm is makkelijk te kweken op een zonnige plaats en op droge grond. Zaaien: Binnen van maart tot april of buiten ter plaatse in april tot juni. Hoogte: 30-40 cm. Plantafstand: 25 cm. Bloeitijd: Juni tot augustus. Keukengebruik: Ingrediënt voor soepen, sauzen, ragout, stoofpotten, vis- en vleesgerechten. Geneeskrachtig: Tijm is een versterkend kruid bij ademhalingsklachten en slechte spijsvertering. Tijmthee werkt opwekkend en verlicht nervositeit. Milieuvriendelijk: Als strooikruid of in potpourri tegen motten. Bewaren: De bladeren, stengels en bloemen kunnen worden gedroogd.
  • Tuinkers / Lepidium -seeds-

    TUINKERS, Lepidium sativum Eenjarig: Tuinkers is een makkelijk te telen en bekend keukenkruid met een kruidige smaak. Het kan binnen op de vensterbank in potten of in speciale kweekbakjes worden geteeld en na circa twee weken kunnen de eerste jonge bladeren worden geplukt. Een teelt buiten is ook mogelijk. Zaaien: Binnen kan het hele jaar worden gezaaid en geoogst. Buiten zaaien van maart tot september. Hoogte: 10-20 cm. Plantafstand: Zeer dicht zaaien. Bloeitijd: In de zomermaanden afhankelijk van zaai, wit of rood. Keukengebruik: Tuinkers wordt zeer jong en vrijwel altijd rauw gegeten in salades en als broodbeleg.
  • Tuinkers 30 gram -seeds-

    TUINKERS, Lepidium sativum Eenjarig: Tuinkers is een makkelijk te telen en bekend keukenkruid met een kruidige smaak. Het kan binnen op de vensterbank in potten of in speciale kweekbakjes worden geteeld en na circa twee weken kunnen de eerste jonge bladeren worden geplukt. Een teelt buiten is ook mogelijk. Zaaien: Binnen kan het hele jaar worden gezaaid en geoogst. Buiten zaaien van maart tot september.
  • Waterkers / Nasturtium -seeds-

    WATERKERS, Nasturtium officinale Meerjarig: Waterkers is een meerjarige waterplant die groeit aan randen van greppels en sloten, maar ook op een vochtige grond of in een waterkuip op het terras. Het blad heeft een iets bittere, mosterd-achtige smaak en is rijk aan vitamine C. Zaaien: Maart tot juli in vochtige grond, later op een vochtige plaats zetten. Hoogte: 20-50 cm. Plantafstand: 15 cm. Bloeitijd: Mei tot september, kleine witte bloemen. Keukengebruik: Het jonge blad wordt in beperkte mate gebruikt in salades, kruidenboter en soepen. Geneeskrachtig: Waterkers heeft een reinigende werking en bevordert de spijsvertering. Bewaren: Het jonge blad in koud water bewaren.
  • Wilde Rucola Sylvetta / Diplotaxis -seeds-

    WILDE RUCOLA, Diplotaxis erucoides Sylvetta Eenjarig: Eigenlijk een heel ander gewas dan de gewone rucola. Wilde rucola kiemt langzamer en groeit trager maar is veel smaakvoller. Voor keukenkruid, garnering en salades de jonge bladeren oogsten wanneer ze maximaal 10-15 cm zijn. Er kan meerdere keren worden geoogst. Makkelijk te telen, zelfs op droge gronden. Zaaien: Vanaf half maart tot circa begin september buiten zaaien. Binnen zaaien in potten is ook mogelijk. Hoogte: 15-20 cm. Plantafstand 20 cm. Bloeitijd: Van eind juni tot oktober. Keukengebruik: Veelzijdig als rauwkost in salades, als broodbeleg en garnering, verder in soepen en sauzen.
  • Zuring / Rumex -seeds-

    ZURING, Rumex acetosa Groene van Belleville Meerjarig: Zuring is een bladgroente en kruid voor medicinaal en culinair gebruik. De lancetvormige bladeren bevatten veel vitamine C maar ook oxaalzuur waardoor het niet langdurig mag worden gegeten. Het jonge blad wordt meestal gebruikt en dat heeft een verfrissende, zurige smaak. Makkelijk te kweken op een voedselrijke grond, u kunt dan meerdere keren oogsten wanneer de planten goed zijn ontwikkeld. Zaaien: Vanaf half maart tot circa begin september buiten zaaien. Hoogte: 20-30 cm. Plantafstand: 15 cm. Bloeitijd: Van eind juli tot september . Keukengebruik: Jonge bladeren rauw in salades, verder in stoofschotels, soepen en sauzen. Geneeskrachtig: Zuring werkt o.a. eetlust opwekkend, laxerend en helpt bij huidaandoeningen. Bewaren: Het verse blad als soepgroente invriezen.